Waarom een lekkere geur zo aantrekkelijk is

We worden dagelijks geconfronteerd met honderden geuren, zonder dat we het beseffen. De geur van een lekker bakje koffie in de ochtend, de geur van je douchegel, de geur van de bomen en het bos tijdens een wandeling en jawel, ook de geur van andere mensen in je omgeving neem je dagelijks op.

Natuurlijke feromonen

Geur is een complexe materie en enorm belangrijk bij het zoeken van een partner. Zo belangrijk zelfs, dat we onbewust een partner kiezen op basis van zijn of haar geur. Natuurlijk spelen ook andere zaken zoals innerlijk en uiterlijk een rol, maar ook iemands natuurlijk lichaamsgeur is een bepalende factor, ook al besef je dat vaak niet. Het is een soort dierlijk oerinstinct dat we door de evolutie heen hebben behouden. Feromonen prikkelen de hersenen van de ontvanger en geven een boodschap. Er bestaat zelfs iets als feromonen parfum, waar feromonen aan toegevoegd zijn. Of die ook daadwerkelijk het gewenste resultaat leveren is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Zelfvertrouwen

Parfum geeft je zelfvertrouwen, het doet je goed voelen over jezelf en dat straal je uit. Zeg nu zelf, je ruikt toch liever lekker dan dat er een vies geurtje rond je hangt? Een gezonde portie zelfvertrouwen is dan ook weer erg aantrekkelijk voor potentiële partners. Hoe fijn is het trouwens om te horen dat je lekker ruikt? Of als iemand een complimentje geeft over het lekkere parfum dat je op hebt?

Geurherinneringen

Je zal het al wel hebben meegemaakt, je ruikt iemands Yves Saint Laurent parfum en je krijgt meteen een goed gevoel. Buiten het feit dat je het een lekkere geur vindt, ligt de reden van deze voorkeur voor bepaalde geuren vaak dieper. Je hebt er hoogstwaarschijnlijk, bewust of onbewust een goede herinnering aan. Misschien droeg een leuke vriend of vriendin dezelfde geur. Ook kan het zijn dat er bepaalde elementen zijn die je hersenen prikkelen en doen denken aan een bepaalde geur uit je verleden zoals een fijne vakantie of de wasverzachter die je oma gebruikte.

Geur naargelang je humeur

Het leuke aan parfum is dat het je dus een gevoel kan geven. Heb je zin in een zachte, zoete geur of ga je vandaag voor een zwaarder, sterker parfum? Het kan afhangen van je humeur, maar bijvoorbeeld ook van externe factoren, zoals het weer en het seizoen. Je kan je parfum afstemmen op je kledij of op het parfum van je partner, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Laatste berichten

Wat je misschien ook leuk vindt

Cadeau ideeën voor kinderen vanaf zeven jaar oud

Hoe ouder je kind wordt, hoe lastiger het lijkt te worden om een goed cadeau te vinden. Vanaf een jaar of zeven ontdek je...

Met deze cadeautips voor mannen scoor je zeker

Het is weer zover, de verjaardag van je man, papa, broer, zoon of beste vriend is in zicht! Krijg jij, net zoals velen, een...

Leuke en unieke kraamcadeau ideeën om te geven bij een geboorte

Als je een kraamcadeau zoekt, dan wil je natuurlijk iets dat speciaal is. Iets dat de ouders zullen waarderen en gebruiken. Tevens hoeft een...