Heerlijke wijntips om van te genieten

Wanneer drinken we witte wijn en wanneer rode wijn? Hoe koud of hoe warm moet een wijn zijn? En in welk glas moeten we de wijn schenken? Allemaal brandende vragen van wijnliefhebbers die het beantwoorden zeker waard zijn om goed van de wijn te kunnen genieten.

Niet te koud en niet te warm

De temperatuur van een wijn is erg belangrijk. Te koud en veel aroma’s zijn niet meer waar te nemen. En ook bij een te warme wijn komen de aroma’s niet goed uit het glas. Schuimwijn mag het koudst worden geserveerd, samen met frisse en fruitige witte wijnen. En wel op een temperatuur van zo’n 8-10 °C. Rosé mag ook op die temperatuur, maar neigt al wel meer naar de 10 °C. Volle, aromatische witte wijnen, zoals witte Bourgogne wijn, komen goed tot hun recht als ze niet te koud staan. Een temperatuur rond de 12 °C is dan vaak ook beter. Is de wijn toch nog te koud? Verwarm het glas dan eventjes met uw handen. Soms mag een rode wijn ook best licht gekoeld geschonken worden. Frisse, lichte en fruitige rode wijn uit de Beaujolais of de Italiaanse wijn Bardolino, mogen op 14-16 °C geserveerd worden. De volle en kruidige rode wijnen, komen het best tot hun recht rond de 16-18 °C.

Witte of rode wijn

Het hangt natuurlijk helemaal van uw voorkeur af of uw rode of witte wijn wil drinken. Maar wanneer er eten bij komt kijken, dan speelt het gerecht misschien nog wel een grotere factor. Wijn en eten horen elkaar aan te vullen en niet in de weg te staan. Rode wijn past goed bij vleesgerechten, omdat de eiwitten in het vlees de tannines van de wijn verzachten. Is het een kruidig gerecht? Kies dan een kruidige wijn, bijvoorbeeld uit de Rhône. Chardonnay past goed bij kip- en visgerechten, al helemaal wanneer er een romig sausje bij komt kijken. Zitten er veel zuren in het gerecht? Kies dan voor een wijn met veel zuren. Gerechten met citrus passen goed bij Sauvignon Blanc. Als tomaten de hoofdrol spelen en u wenst een rode wijn, kies dan voor een Sangiovese.

Glaswerk

Uiteraard is ook het glaswerk belangrijk om goed van de wijn te kunnen genieten. Hoe hip ook, drink geen wijn uit glazen zonder voetje. De kans dat u de wijn met uw hand opwarmt is dan groot en dat komt de smaakbeleving niet ten goede. Een tulpvormige kelk met een steel eronder is het beste. Zo kunt u de wijn goed walsen en de wijn ook goed met uw neus waarnemen.

Laatste berichten

Wat je misschien ook leuk vindt

Waar ga jij op reis?

Soms moet je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Voor een paar weekjes niet meer vroeg op moeten om naar werk te gaan en...

Backpacken en roadtrippen met je hond

Een hond is een deel van het gezin. Het dier hoort bij jou, bij je partner en is de trouwste vriend van je kinderen....

Beleef een geweldige tijd met een stedentrip in Venetië

Iedereen heeft wel een lijstje met plekken die men graag nog een keertje wil gaan bezoeken. Het bijhouden van deze lijstjes is absoluut aan...