Palmolie is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen zoals koekjes, ijs, soepen en babyvoeding. Palmolie is ook een zeer belangrijk ingrediënt van margarine. In de Oosterse en Arabische keuken wordt palmolie veelvuldig gebruikt in plaats van andere plantaardige oliën. Ook kun je palmolie vinden in veel cosmetica. Toch is er veel te doen over palmolie. Het zou niet duurzaam zijn en ontbossing in de hand werken en biodiversiteit tegenwerken. EPOA strijdt voor eerlijke, duurzame palmolie. Zij weten ook dat er in het verleden grote bossen met rubberbomen en kokospalmen gekapt zijn om ruimte te maken voor palmolieplantages. EPOA wil dat dat niet meer voorkomt en dat 100% van de naar Europa geïmporteerde palmolie uit duurzame plantages komt.
EPOA gaat voor duurzaam
En dus worden er nu geen bossen meer gekapt om ruimte te maken voor palmolieplantages, wordt de biodiversiteit goed in de gaten gehouden en krijgen de mensen die op de palmolieplantages werken een eerlijk loon. Dat heeft EPOA allemaal al bereikt. Op dit moment is het percentage duurzame palmolie in Europa al bijna 90%. EPOA blijft hard aan het werk om ook die laatste 10% voor elkaar te krijgen. Hiervoor is het belangrijk om te weten where does palm oil come from?
Waar komt palmolie vandaan?
Veruit de meeste palmolieplantages zijn gevestigd in Indonesië en Maleisië. Deze landen liggen dicht bij of zelfs op de evenaar. Hier is het ideale klimaat voor palmoliepalmen. De palmolie zelf komt van de bundels rode vruchten die de palm al na 3 of 4 jaar na aanplant produceert. Deze vruchten worden geoogst, gestoomd om ongedierte te verwijderen en schimmels tegen te gaan en daarna geperst. Iedere palmoliepalm kan wel tot 40 kilo palmolie per jaar produceren. Hierdoor is de palmoliepalm een van de gewassen met de hoogste opbrengst per plant.
Wat doet palmolie voor je gezondheid?
Ook hier zijn veel tegenstrijdige verhalen over te vinden. Maar het feit blijft dat je vet nodig hebt voor het opnemen van bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Zonder vet worden deze minder goed of zelfs helemaal niet opgeslagen in je lichaam. Het feit blijft echter ook dat te veel vet nooit goed voor je is. Dat geldt voor palmolie en palmvet, maar net zo goed voor andere plantaardige en dierlijke vetten. Het gebruik van palmolie is dus niet ongezonder dan het gebruik van andere oliën. Als je de keuze hebt, kies dan voor voedingsmiddelen met het RSPO keurmerk. Dit wil zeggen dat het hier om duurzame palmolie gaat.