Onze hond is vaak onze beste vriend. Trouw volgt hij ons door het leven. Hij stelt geen vragen, hij stelt weinig eisen en hij geeft vooral veel vreugde. Dat kleine beetje dat hij dan wel vraagt, wil je hem dan ook goed geven. Dat is als hondenbezitter niet altijd even makkelijk. De afgelopen jaren is er van alles op de markt om het leven van jouw hond te veraangenamen. Denk alleen maar aan speelgoed, tuigjes, maar bijvoorbeeld ook voeding. Voeding is er bijvoorbeeld voor diverse levensfasen, maar ook voor soorten honden en honden met bepaalde aandoeningen. En ook aan de nachtrust van de hond wordt gedacht. Misschien denk je, hij slaapt bij mij op bed, maar ook een hond heeft zijn eigen plekje nodig, een hondenmand waarin hij zich terug kan trekken. En je raadt het al: ook hondenmanden zijn er in allerlei soorten. Dus waar moet je op letten?

Hondenmand: hier let je op

Een goede hondenmand voldoet aan een aantal eisen. Laten we beginnen met de grootte. Daar is een makkelijke algemene regel voor: de hondenmand of het kussen moet in omtrek in ieder geval tien centimeter groter zijn dan jouw hond. Vervolgens moet je kiezen welk materiaal je wilt voor je hondenmand. Er zijn heel veel hondenmanden die inspelen op de behoefte van de hondenbezitters: ze zijn mooi en sfeervol en passen goed in de huiskamer. Leuk natuurlijk, maar de vraag die je je eigenlijk moet stellen is: wat vindt mijn hond prettig. Een mand van plastic of kunststof bijvoorbeeld is zeer goed bestand tegen kauwende puppy’s en is ook nog eens makkelijk schoon te houden. Maar voor oudere honden kies je liever een zachter materiaal. Hout kan ook, mits je daar een zacht kussen op legt. Denk ook nog na over de stof van het ligkussen: glad, warm, verkoelend, ribbelig. Wat vindt jouw hond prettig?

Waar staat de mand?

Heb je eenmaal een hondenmand gekocht dan moet hij nog een goede plek krijgen in huis. Dat is ook nog een heel gepuzzel. Zoals eerder gezegd hebben ook honden behoefte aan een rustige plek. Zet de hondenmand daar dan ook neer, niet op een plek waar iedereen langsloopt. Denk eraan dat de hondenmand op de grond staat en dus gevoelig is voor tocht. Zorg dat de slaapplek tochtvrij is. Heb je hier allemaal aan gedacht dan staat niets een goede nachtrust nog in de weg en ben jij eigenaar van een blije, uitgeruste hond!