Vitaminen en mineralen: vaak voorkomende tekorten

Iedereen weet ondertussen wel hoe een gezond en gevarieerd dieet eruit moet zien: veel groenten en fruit, aangevuld met volkoren producten voor extra vezels en koolhydraten, niet te veel vlees en zeker voldoende vis, en zo weinig mogelijk geraffineerde suikers. Klinkt simpel, maar toch vaak lastig om je daar consequent aan te houden. En zelfs als je gevarieerd eet en zoveel mogelijk zelf kookt met verse producten is de kans groot dat je toch een aantal tekorten aan vitaminen en mineralen hebt. Een bloedonderzoek kan die snel en eenvoudig aan het licht brengen. 

Het belang van vitamines en mineralen

Maar waarom zijn die kleine bouwsteentjes in onze voeding nu zo belangrijk? Vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat heel wat lichaamsfuncties in stand gehouden worden. Zo is de energievoorziening, de werking van ons immuunsysteem en de werking van het zenuwstelsel afhankelijk van vitamines en mineralen. Vandaar dat je je bij een klein tekort al snel futloos, moe of ziek kunt voelen. In dat geval kunnen supplementen een oplossing zijn om die tekorten aan te vullen. 

Welke vitaminen en mineralen kan ik preventief nemen?

De gemiddelde West-Europeaan heeft bijna standaard een Vitamine D-tekort. Vitamine D halen we via onze huid uit zonlicht. En aangezien we in de winter veel te weinig zonlicht zien en in de zomer de zon zoveel mogelijk proberen te vermijden, is een vitamine D-tekort dus haast onvermijdelijk. Het is nochtans een belangrijke stof voor de instandhouding van onze botten en de werking van onze spieren.

Vegetarisch dieet? Vergeet je supplementen niet

Naast vitamine D is selenium een belangrijke bouwsteen in onze voeding. Het ondersteunt de werking van de schildklier, die op haar beurt weer een essentiële rol speelt in je hormoonhuishouding. Daarnaast beschermt het je lichaam tegen schadelijke oxidatieprocesses en ondersteunt het de groei van je nagels en haar. Je vindt selenium onder andere in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Eet je al eens vaker vegetarisch? Dan is het een goed idee om selenium aan je supplementen toe te voegen.

Meer energie met vitamine B

Een andere vitamine die vaak voorkomt in het lijstje van tekorten is vitamine B, een verzamelnaam voor maar liefst 8 vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12) met elk hun specifieke werking. Vitamines B zorgen voor de omzetting van voedingsstoffen naar energie. Je vindt ze verschillende soorten groenten, zaden en noten. Enkel vitamine B12 vind je enkel in dierlijke producten, en is als supplement dus van belang wanneer je vaak vegetarisch eet. Vitamines B worden vaak gecombineerd in een vitamine B-complex maar een aantal, zoals B12, kun je ook apart verkrijgen.

Laatste berichten

Wat je misschien ook leuk vindt

Fietsen in de winter: hoe onderhoud je je training?

Iedereen is een fervente sporter wanneer we tijdens lange dagen kunnen genieten van de zon op onze snoet, toch? In de winter is sporten...

Kies voor een gehoorapparaat dat goed bij uw oren past

Goed kunnen horen is voor iedereen natuurlijk erg belangrijk. Toch is het helaas niet voor alle personen weggelegd om op de best mogelijke manier...

Een lunch box om mee te nemen

Als je vaak dagjes weg bent, is het handig om een lunch box aan te schaffen. Op deze manier kun je altijd je eigen...