Fietsen in de winter: hoe onderhoud je je training?

Iedereen is een fervente sporter wanneer we tijdens lange dagen kunnen genieten van de zon op onze snoet, toch? In de winter is sporten voor de doorzetters, want het weer is niet optimaal, het is snel donker en soms zitten we mentaal in een dipje. Ben je dus ook op zoek naar training opties zodat je in conditie blijft in de winter, zodat je in de lente er weer helemaal terug in kan vliegen? Dan ben je op de juiste plaats!

Buiten fietsen: een goede voorbereiding is key

Niets zo vreselijk dan helemaal aangekleed de deur uitgaan en na 2 minuten fietsen compleet doorweekt zijn. In de winter moet je je dus gewoon wat beter voorbereiden dan in de zomer, maar met een goede voorbereiding kom je er zeker! Check ten eerste wekelijks je weerapp en maak een trainingsschema op. Als het weer het niet toelaat, kan je je fietstocht vervangen door een jog- of stratchingsessie, haal je je fitnessmatje boven of je kan ook binnen fietsen. Voorzie steeds een plan B en volg dan ook zorgvuldig je schema op. Is er een zonnetje of is het niet te koud? Trek dan op je fiets en kleed je in verschillende laagjes aan. Als je graag buiten fietst in de winter is een all-road bike wellicht iets voor jou. Een allroad bike heeft iets bredere banden, perfect voor gravelwegen of vuilere wegen. Vergeet ook niet om na je fietstocht je fiets grondig af te spoelen. Al het vuil in je ketting en op je kader veeg je van je fiets zodat er geen roest of vuil blijft vastzitten.

Haal je matje boven

Wat is naast fietsen een erg belangrijke training voor fietsers? Jawel, krachttrainings en stretching sessies die je thuis op je matje kan doen. Denk maar aan core trainingen of het stretchen van je hamstrings. Maak dus van de koudere periode gebruik om je spieren en algemene conditie te trainen. Ook oefeningen met kleine gewichtjes kunnen helpen, zoals deadlifts, bridges, lunges en een russian twist. Maar ook flexibiliteit is super belangrijk als fietser om blessures te vermijden. Focus vooral op je quadriceps, hamstrings, heupspieren, buikspieren en onderrug. 

Hoe binnen fietsen op rollen?

Last but not least: als een training buiten echt niet lukt of je je gravelbike liever beschermt, kan je ook binnen fietsen “op de rollen”. Hiervoor moet je wel een fietstrainer aanschaffen die je plaatst in plaats van je achterwiel. De bekendste merken zijn Wahoo, Tacx en Elite. Onderschat een training op rollen zeker niet, voor velen is het namelijk moeilijker. Je hebt namelijk weinig afleiding, je moet meer letten op je evenwicht en je hebt bijna zo goed als geen pauzes. Kies daarom een interessante podcast of leuke serie, draag pedalen die je kan vastklikken en let op je vorm. Evenwicht, maar ook een ontspannen houding is key.

Laatste berichten

Wat je misschien ook leuk vindt

Vitaminen en mineralen: vaak voorkomende tekorten

Iedereen weet ondertussen wel hoe een gezond en gevarieerd dieet eruit moet zien: veel groenten en fruit, aangevuld met volkoren producten voor extra vezels...

Kies voor een gehoorapparaat dat goed bij uw oren past

Goed kunnen horen is voor iedereen natuurlijk erg belangrijk. Toch is het helaas niet voor alle personen weggelegd om op de best mogelijke manier...

Een lunch box om mee te nemen

Als je vaak dagjes weg bent, is het handig om een lunch box aan te schaffen. Op deze manier kun je altijd je eigen...