Vanaf nu tot laat in de herfst spenderen we het liefst elk vrij moment in de tuin. Heerlijk genieten! Toch zijn er twee dingen die zo’n zalig zomers moment op een fractie van een seconde kunnen verpesten. Een plotse regenbui en … ongedierte dat schichtig voorbij je blote voeten schiet! Tja, het is ook voor deze beestjes hét moment om buiten te komen. Zeker met al het eten dat daar nu te vinden is. De muizen en ratten die zich normaal op zolder of in de kelder of garage verschansen, zie je nu vaak de tuin in lopen. Hét teken om nu iets aan de plaag te doen. Want muizen en ratten, die zijn nooit alleen!
Scherm eten en afval goed af
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Ratten en muizen die in je tuin lopen, komen vaak uit aanpalende garages of schuurtjes. Zeker als je daar bijvoorbeeld je vuilniszakken bewaart – dat is een echt restaurant voor deze beesten! Stap nummer één is dus om te zorgen dat er gewoon niets te eten valt. Zorg voor goed ingekapselde, afgesloten vuilnisbakken. En met goed bedoelen we dus echt oer stevig. Je zou versteld staan door welke materialen rattentandjes en -pootjes kunnen openen! Wil je zeker zijn dat je de plaag hebt uitgeroeid voor je aan een nieuw afvalsorteersysteem begint, dan zijn er verschillende soorten fumigations – of uitrokingen – die je van je ongedierte af kunnen helpen. Kijk zeker goed na wat best bij jouw situatie past en schakel altijd professionals in!
Let er ’s zomers ook op dat je geen etensresten op het terras laat staan en wees voorzichtig met etensresten die op de grond vallen. Misschien vallen er heel wat zoete kruimels door de spleten in je terras, dan is het onder je terras een waar buffet voor muizen.
Laat je informeren
Raak je ooit echt helemaal van een ongedierteplaag af? Je zou haast denken van niet. Je kan blijven vallen zetten of vergif strooien. Vroeg of laat lijken die kleine beestjes je toch weer te slim af en hebben ze een nieuw hoekje of kantje gevonden.
Laat je daarom al bij de eerste tekenen van ongewenst leven al informeren door een expert in pest control of ongediertebestrijding. Zij weten meteen waar de bron zit van je plaag, met welke dieren je te maken hebt, met hoeveel ze zijn en wat je eraan moet doen om er voor altijd van af te geraken. Het kost misschien wat meer dan een muizenval, maar je bent er dan tenminste wel voor altijd van af. Het is dus zeker de meest duurzame manier om je ongedierte te bestrijden!
Denk ook aan de kleinere beestjes
Een rat of muis, die hoor en zie je snel. Maar ongedierte kan ook best wat meer – of minder – pootjes hebben. Je wil echt geen pak bloem opentrekken en er een voorraad meelwormen in vinden. Heb je een vrije dag in het verschiet? Maak er dan eens gebruik van om de voorraadkasten goed ondersteboven te keren. Bewaar geen eten dat al (lang) overtijd is. Zeker niet in geopende verpakking! Bewaar je voedsel in een droge, koele ruimte en zet geen voeding rechtstreeks op de grond. Een propere voorraadkast is een pak minder aantrekkelijk voor kleine wriemelbeestjes. Waar ze niet van kunnen smullen, daar komen ze niet op af!