LP’s gekocht? Zo heb je er het langst plezier van!

Heb je net een album op vinyl gekocht van jouw favoriete artiest? Dan is het belangrijk dat je de LP zo goed mogelijk beschermt. Vinyl is namelijk een zeer kwetsbaar materiaal, waarbij een kleine beschadiging je luisterervaring enorm kan benadelen. Daarom moet je voorzichtig omspringen met je LP’s en is het belangrijk dat je ze op een veilige manier vervoert, opslaat en dat je ze op de juiste manier onderhoudt. Ben je benieuwd hoe je dit het beste doet? Lees dan snel verder voor de beste tips!

Maak de LP regelmatig schoon

Eén van de belangrijkste manieren om je ervan te verzekeren dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je gekochte LP’s, is door ze goed te onderhouden. Bij LP’s doe je dit door ze regelmatig goed schoon te maken en ze zo vrij te houden van stof. Het schoonmaken van je favoriete albums doe je door een microvezeldoek een beetje vochtig te maken en hier een hele kleine druppel zeep op te doen. Let op: maak de doek niet te vochtig en zorg ervoor dat je kiest voor een zeep waar geen citroen (extract) in zit, anders kan je LP gaan verkleuren. 

Bescherm de albumhoes met een extra buitenhoes

Een andere manier om te zorgen dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je favoriete album, is het goed beschermen van de albumhoes en de plaat. Je favoriete LP’s en albumhoezen bescherm je met LP hoezen die ook wel buitenhoezen worden genoemd. Zo kun je de albumhoes beschermen tegen beschadigingen. 

Bescherm de plaat met een goede binnenhoes

Met alleen een buitenhoes ben je er helaas nog niet. Stof, vuil en vet zijn erg schadelijk voor je vinylen platen en komen helaas vrij gemakkelijk in de albumhoes van jouw favoriete LP’s terecht. Zorg er dan ook voor dat je de plaat extra goed beschermt met een binnenhoes. 

Sla je LP’s op de juiste manier op

Het zo goed mogelijk bewaren van je LP’s is een vak apart. Je kunt ze namelijk niet zomaar op elkaar stapelen in de kast. Dit komt doordat vinyl een zeer kwetsbaar materiaal is wat gemakkelijk kan verbuigen. Wanneer je meerdere platen op elkaar stapelt, kan het voorkomen dat de platen onderop de stapel – door het zware gewicht van de andere platen – gaan verbuigen. Zorg er dus voor dat je de LP’s rechtopstaand bewaart. Zet ze daarom rechtop neer in de kast, of bewaar ze in papieren draagtassen.

Laatste berichten

Wat je misschien ook leuk vindt

Welke iPhone heeft het beste geluid?

Als audiophile wil jij natuurlijk het beste geluid. Wanneer het aankomt op de keuze voor jouw iPhone zal dit ook meewegen. In dit artikel...

Waarom zou je online drank bestellen?

Veel mensen houden er wel van om na een lange dag werken even thuis een drankje te doen. Dit kunnen een hoop verschillende dingen...

De beste houtpellets kopen voor de houtkachel

Houtpellets worden gebruikt om op een CO2 neutrale manier fossiele brandstoffen te verbranden in je houtkachel. Een houtkachel is ideaal voor een schoner milieu,...